Edith Stein

Edith Stein, Teresa- Benedicta van het Kruis, martelares, patrones van Europa.

edith-stein

Edith Stein werd geboren in 1891 te Breslau in Silezië, uit een gelovige joodse familie van kooplieden. In haar jeugd verloor zij haar joodse godsdienstpraktijk en geloof. Zij studeerde aan de universiteit van haar geboortestad germanistiek, geschiedenis, psychologie en filosofie. Aangetrokken door de fenomenoloog Husserl trok zij naar de universiteit van Göttingen. Van 1916 tot 1918 was zij wetenschappelijk assistente bij Husserl te Freiburg.

Zij zocht hartstochtelijk naar de waarheid. De lezing van de autobiografie van de heilige Teresa van Jezus, in de zomer van 1921, had een beslissende invloed op haar bekering tot het christelijk geloof in de katholieke Kerk. Op 21 januari 1922 werd zij gedoopt. Van 1922 tot 1931 was Edith lerares in literatuur aan een meisjeslyceum in Spiers. Tevens wijdde zij zich verder aan filosofische arbeid en gaf zij talloze conferenties in binnen-en buitenland, waarbij zij vooral de katholieke vrouwenbewegingen  geestelijk en intellectueel bezielde. Abt Walzer van Beuron werd haar raadsman en vriend.

In 1932-33 werd Edith Stein docent aan het Duitse Instituut voor wetenschappelijke pedagogiek te Münster. De machtsgreep van de nationaal- socialisten maakte vroegtijdig een einde aan haar onderwijsactiviteit. Zij voelde dat de tijd gekomen was voor haar intrede in de Karmel en zij trad in te Keulen op 14 oktober 1933; Zij ontving de naam Teresia Benedicta van het Kruis. Zij vervolgde haar wetenschappelijke arbeid en zo ontstonden haar belangrijkste werken: “Endliches und ewiges Sein”, de “Wetenschap van het Kruis”, e.a.

Om aan de jodenvervolging te ontkomen, verhuisde zij naar de karmel van Echt in Nederland, op 31 december 1938. Daar werd zij op 2 augustus 1942 aangehouden en overgebracht naar Amersfoort, samen met haar zus Rosa.

Op 9 augustus 1942 stierf zij in het kamp van Auschwitz-Birkenau.

Op 1 mei 1987 werd zij zalig verklaard te Keulen en op 11 oktober 1998 heilig verklaard te Rome door Paus Johannes Paulus II.

Tevens werd zij uitgeroepen tot Patrones van Europa samen met Catharina van Siëna en Birgitta van Zweden.

Onderstaande link geeft een interview weer met Dr. Ilse Kerremans, lid van de lekenorde van OCD in België, over Edith Stein.

Bronnen blijven altijd nieuw: Edith Stein


teresa-van-avila

Teresa van Avila

joahnnes-van-het-kruis

Johannes van het kruis

therese-van-lisieux

Therese van Lisieux

h-elisabeth-van-de-drieeenheid

Elisabeth Catez

Klik op een afbeelding om meer te weten over onze andere heiligen


OCD
OrdoCarmelitarumDiscalciatorum

Karmel Wapen voor website